Verlofregels medewerkers met een tijdelijk contract

Heb je een tijdelijk contract bij een van de payroll/uitzendorganisaties dan is je verlofopbouw conform de verlofregeling Werkplein Eemsdelta tenzij een maatwerkafspraak met je wordt gemaakt. Bijvoorbeeld in geval van een min-max contract.

Er geldt echter een uitzondering: verlofuren moet je opnemen binnen je contractperiode. Er vindt geen nabetaling plaats van niet genoten verlofuren na beëindiging van je contract. Als tijdig duidelijk is dat je contract wordt verlengd kan je in overleg met je teammanager max. 64 uur wettelijke of bovenwettelijke uren meenemen naar het volgend jaar. Compensatieverlof (voorheen ADV) en extra gewerkte uren moet je wel aan het eind van het betreffende jaar geheel hebben opgenomen. Daarnaast bestaat ook voor jou de mogelijkheid maximaal 72 uur per jaar verlof te kopen (parttimers naar rato), deze uren worden verrekend met je eindejaarsuitkering.

Nieuwe verlofregels CAO-gemeenten 2013-2015:

In de CAO zijn afspraken gemaakt over nieuwe verlofregels die vanaf 1 januari 2015 gelden. De veranderingen in het kort op een rij:

  • er zijn nieuwe regels over de ‘houdbaarheid’ van het verlof. Dat is de periode waarbinnen een medewerker verlof opgemaakt moet hebben. Daarbij geldt een onderscheid tussen wettelijk verlof en bovenwettelijk verlof.
  • het was altijd zo dat een zieke medewerker na 6 maanden ziekte geen verlof meer opbouwt. Deze regel vervalt. Zieke medewerkers bouwen volledig verlof op. En leveren bij vakantie ook volledig verlof in. De verandering geldt ook voor jou.

Verlofregeling Werkplein Eemsdelta/ISD Noordoost

Bij Werkplein Eemsdelta bouw je met een fulltime dienstverband jaarlijks 144 uur wettelijk verlof en 40 uur bovenwettelijk verlof op. Bovenwettelijk verlof is dat deel van het jaarlijks toegekende vakantieverlof dat het wettelijk verlof overstijgt bijv. leeftijdsdagen, uren voor onregelmatigheid. Het wettelijk verlof wordt vermeerderd met leeftijdsdagen: telkens 8 uur (parttimers naar rato) in het jaar dat je 30, 40, 45, 50, 55 of 60 jaar wordt. Zit je in schaal 9-11 of hoger dan krijg je er 8 uur per jaar bij. Daarnaast is het mogelijk compensatieverlof op te bouwen (voorheen ADV), dit wordt met je afgesproken bij aanvang van de tijdelijke inhuur. Als je 40 uur werkt, terwijl het salaris is gebaseerd op een 36-urige werkweek, bouw je op jaarbasis 192 uur compensatieverlof op.

Collectieve vrije dagen

In overleg met de OR wordt jaarlijks een aantal dagen aangewezen als collectieve vrije dagen (bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart). Deze dagen worden afgeschreven van je compensatietegoed of als er geen compensatieverlof opgebouwd is, van je wettelijk of bovenwettelijk verlof.

Ziek en Verlof

Bij ziekte gelden dezelfde regels voor de opbouw en opname van verlof. Ben je ziek maar wil je wel met vakantie dan moet je toestemming vragen aan je leidinggevende. Je leidinggevende vraagt advies aan de bedrijfsarts. Deze beoordeeld of de vakantie je herstel niet belemmert. Als er geen belemmering is dan krijg je toestemming om op vakantie te gaan. Ben je ziek en gedeeltelijk weer aan het werk dan wordt volledig verlof afgeschreven. Het verlof wordt afgeschreven van het vakantietegoed alsof er geen ziekte is.

Als je ziek wordt tijdens je vakantie kan je verlof terug krijgen. Daarvoor is een doktersverklaring nodig dat je om medische redenen niet in staat was van de vakantie te genieten. De regels over opbouw van compensatieuren tijdens ziekte blijven hetzelfde. Bij een ziekteperiode vanaf een maand vindt er aanpassing van compensatieuren plaats.

Verlof berekenen

Je hebt bij een fulltime dienstverband (36-urige werkweek) recht op 184 uur verlof. In 2015 is dit opgesplitst in 144 uur wettelijk verlof en 40 uur bovenwettelijk verlof. Bovenop de 40 uur wettelijk verlof komen de leeftijdsdagen en schaaldagen.

Het ziet er dus als volgt uit:

  • Wettelijk Verlof 144 uur
  • Bovenwettelijk verlof 40 uur + leeftijd + schaal

Wanneer leeftijdsuren:

  • 30 jaar in totaal 8 uur erbij
  • 40 jaar in totaal 16 uur erbij
  • 45 jaar in totaal 24 uur erbij
  • 50 jaar in totaal 32 uur erbij
  • 55 jaar in totaal 40 uur erbij
  • 60 jaar in totaal 48 uur erbij
  • En vanaf schaal 9-11 komt er 8 uur bij

Werk je parttime dan is de berekening naar rato.

Verlof aanvragen

Je houdt je verlof bij op een (digitale) verlofkaart HR Selfservice, tenzij anders is afgesproken. Via HR selfservice vraag je verlof aan, je leidinggevende kent je de verlof wel of niet toe. Door het maken van een print screen kan je een verlofoverzicht verstrekken aan je payroll/uitzendorganisatie.

Extra verlofuren kopen

Voor 2015 kun je maximaal 72 uur per jaar verlof kopen (parttimers naar rato), deze uren worden verrekend met je eindejaarsuitkering. Hiervoor dien je een verzoek in bij je leidinggevende. Je leidinggevende geeft toestemming en stuurt dit door naar de HRM adviseur die het weer doorzet naar de payrollorganisatie voor het verrekenen met je eindejaarsuitkering.