«

»

apr 03 2016

Dwangarbeiders moeten medische dossiers inscannen

UPDATE 6 april: Op Twitter verschijnen berichten vanuit activistische bronnen, zoals Krapuul, Occupy en Doorbraak. Het zijn herhalingen van berichten van week 13. Het is een methode om het bericht te verspreiden via headlinegenerators, zoals Drimble. Reguliere pers laat het liggen.

Website dwangarbeidneegroningen.wordpress.com publiceerde op 31 maart 2016 een artikel over in haar ogen schandalige praktijken van ISD Noordoost en Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG). De Groningerkrant stelde vragen en publiceerde onderstaand artikel met reacties van betrokken partijen. 

Link dwangarbeidneegroningen.wordpress.com

Weer ophef in Delfzijl: dwangarbeiders moeten medische dossiers inscannen

Artikel Groningerkrant d.d. 2 april 2016

De privacy van medische gegevens moet ten alle tijden beschermd worden. Daar is iedereen het over eens. Of je die gegevens dan fysiek kunt toevertrouwen aan mensen met een participatiebaan, daar kun je vraagtekens bij zetten. Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) is ervan overtuigd dat de privacy van  patiënten is gewaarborgd blijft.

Werkplein Eemsdelta/ISD Noordoost(Gemeente Appingedam,Delfzijl en Loppersum) zet mensen aan het werk bij de Ommelander Ziekenhuisgroep die medische dossiers van patiënten inscannen. Via twee anonieme, betrouwbare bronnen werd de Groninger Krant ingelicht dat sommige mensen zich niet op hun gemak voelen met de gedachte dat mensen via een participatiebaan aan het werk zijn met hun medische privégegevens.

Een van de bronnen zei hierover het volgende: “Dit soort projecten is koren op de molen van werkgevers en instellingen, want waar ze geen goedkope Oost-Europese arbeidskrachten kunnen inzetten, maken ze (mis)gebruik van gratis uitkeringsgerechtigden en houden zich dus bezig met de zuiverste vorm van dwangarbeid.” De andere bron gaf het volgende aan: “Hoort dit niet een betaalde baan te zijn? Deze persoon doet gewoon (dwang)arbeid, en bij arbeid hoort een gewoon salaris.”

Om onduidelijkheden uit de weg te helpen zochten we contact met Werkplein Eemsdelta/ISD Noordoost en met de Ommelander Ziekenhuis Groep. Lees hieronder hun reacties.


 

Reactie ISD Noordoost
Werkplein Eemsdelta heeft met Ommelander Ziekenhuis een samenwerkingsverband voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen de kaders van de Participatiewet krijgen deelnemers bij het Ommelander Ziekenhuis de gelegenheid werknemersvaardigheden op te doen. De werkzaamheden vinden plaats onder professionele begeleiding en onder voorschriften, zoals het privacy reglement, van Ommelander Ziekenhuis. Werkplein Eemsdelta waardeert de samenwerking met het Ommelander Ziekenhuis zeer. Onze samenwerking heeft de afgelopen jaren geleid tot goede resultaten. Tal van deelnemers hebben tijdens en na afloop van hun werkervaringsplek een baan gevonden binnen het Ommelander Ziekenhuis dan wel bij externe werkgevers.


 

Reactie Ommelander Ziekenhuis Groep
Het Ommelander Ziekenhuis vindt het belangrijk dat mensen zonder werk of een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid krijgen werkervaring op te doen, om op die manier de kans te vergroten dat zij doorstromen naar een reguliere baan. In Delfzijl werken wij op geringe schaal samen met het Werkplein Eemsdelta van de gemeente Delfzijl, dat tot doel heeft mensen te begeleiden naar betaald werk. De invulling van een ervaringsplek vindt pas plaats na een zorgvuldig proces dat veel overeenkomsten vertoond met een reguliere sollicitatieprocedure. Onderdeel daarvan is een screening door het werkplein Eemsdelta en een individueel sollicitatiegesprek bij het Ommelander Ziekenhuis. Indien het tot een overeenkomst komt ondertekent de werkzoekende een geheimhoudingsverklaring. Dit is dezelfde verklaring die ook regulier personeel  ondertekent bij indiensttreding.

Een van de mogelijkheden is vervolgens dat de werkzoekende de vaste medewerkers van het scanarchief ondersteunt bij het voorbereiden van scanwerkzaamheden. Het scanarchief bevindt zich intern bij het Ziekenhuis. Werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het controleren of alle nietjes zijn verwijderd en er geen pagina’s gevouwen zijn, zodat het scannen zelf soepel kan verlopen. In praktijk gebeurt dit op een dag door 1 tot 2 werkzoekenden. Ze staan daarbij altijd en 100% van de tijd onder supervisie van onze vaste medewerkers die het werk ook verrichten. Meestal blijven werkzoekenden 3 tot 6 maanden bij het Ommelander Ziekenhuis. Het gebeurt regelmatig dat een van hen daarna doorstroomt naar een reguliere baan binnen de logistieke dienst van het Ommelander Ziekenhuis.

We zijn ervan overtuigd dat via deze werkwijze de privacy van onze patiënten is gewaarborgd en werkzoekenden een kans krijgen om essentiële werkervaring op te doen.


Lees meer: http://www.groningerkrant.nl/2016/04/privacy-van-medische-gegevens/#ixzz44kfgf61m
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives
Follow us: @GroningerKrant1 on Twitter | GroningerKrant on Facebook