«

»

okt 22 2015

Afspraakbanen Vraag & antwoord november 2015 UPDATE

10-11-2015

Vraag en antwoord Afspraakbanen

 

Indicering

Wat zijn de criteria voor iemand in het doelgroepregister

Iemand behoort tot de doelgroep als hij of zij als gevolg van ziekte of gebrek niet in staat is om 100% van het WML te verdienen.

 

Is het mogelijk klanten met een SMA voor te bespreken met een arbeidsdeskundige voor we klant adviseren om een aanvraag arbeidsvermogen in te dienen?

Ja, dit kan met de arbeidsdeskundige op het werkplein.

 

Wie betaalt een beoordeling arbeidsvermogen?

Het ministerie vergoedt de kosten rechtstreeks aan UWV.

 

Moeten de personen die in juni integraal zijn opgenomen in het doelgroepregister alsnog geïndiceerd worden voor ze op een afspraakbaan worden geplaatst?

De afgewezen Wajong aanvragen en leerlingen PRO/VSO schooljaar 2014-2015 worden integraal opgenomen in doelgroepregister. Als de persoon op een afspraakbaan geplaatst kan worden dient er tijdens de proefplaatsing een loonwaardemeting op de werkplek plaats te vinden. Het toekennen van de loonkostensubsidie is een bevestiging van plaatsing in doelgroepregister. Is de loonwaarde minder dan 40% dan hoort de persoon niet in het doelgroepregister en wordt geen LKS toegekend, is de loonwaarde 100% of meer dan wordt ook geen LKS toegekend. In dat geval kan nog twee jaar een LWM aangevraagd worden. Blijft de loonwaarde deze twee jaar opvolgende jaren boven de 100% dan stroomt klant uit het doelgroepregister.

 

Hoe komt een klant in het doelgroepregister?

Heeft de klant een ziekte of handicap dan kan hij bij UWV een Beoordeling arbeidsvermogen aanvragen (www.uwv.nl, formulieren, wajong, aanvraag beoordeling arbeidsvermogen). UWV beoordeelt dan of klant mogelijkheden heeft om te werken. De uitkomst van de beoordeling bepaalt of de klant ondersteuning bij werk en inkomen kan krijgen van UWV of van de gemeente. UWV beoordeelt dan direct ook of de klant een Indicatie banenafspraak krijgt. De klant krijgt een indicatie als hij door een ziekte of handicap niet minimaal het minimumloon kan verdienen. Hij wordt dan opgenomen in het doelgroepregister.

 

Wie kan een indicatie voor het doelgroepregister aanvragen?

Elke burger kan zelf een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. UWV kijkt of de aanvraag juist is. UWV beoordeelt eerst welke indicatie aangevraagd kan worden. Belt klant dan voor akkoord indicatie voor bepaald onderdeel (Wajong of doelgroepregister). De gemeente/werkcoach kan in overleg met klant ook een aanvraag indicatie of advies (Participatiewet) indienen. (Deze aanvraag is te vinden op http://www.uwv.nl/zakelijk/gemeenten/diensten-aan-gemeenten/detail/indicatie-of-advies-aanvragen).

 

Kan een burger of klant zelfstandig aanvragen?

Ja, dat kan. UWV verwijst mensen die niet zelfstandig aan kunnen vragen naar hun hulpverlenende instantie of gemeente. Pro/VSO leerlingen vullen de aanvraag samen met de school in. Gemeenten, hulpverlenende instanties of school verstrekken informatie die van belang kan zijn voor de indicatie.

 

Blijven klanten altijd tot de doelgroep horen en in het register staan?

Mensen uit de doelgroep tellen mee voor de afspraakbanen zolang zij tot de doelgroep horen. Dit is geïndiceerd door UWV.

Als de loonwaarde > 100% is, is er geen recht meer op loonkostensubsidie. De klant behoort dan nog twee jaar tot de doelgroep afspraakbanen. De registratie eindigt met ingang van 31 december van het tweede kalenderjaar, volgend op het jaar waarop iemand niet meer aan de doelgroepcriteria voldoet.

Een voorbeeld: iemand voldoet op 1 juni 2016 niet meer aan de doelgroepcriteria. Dan behoort hij nog tot en met 31 december 2018 tot de doelgroep, en blijft hij in het register staan. Zijn plaatsing op de baan telt ook mee tot en met deze datum, 31 december 2018.

 

Moet er een jaarlijkse loonwaardemeting plaatsvinden?

Met de loonwaardemeting wordt bepaald of iemand nog tot de doelgroep afspraakbaan behoort. Jaarlijks moet de gemeente ambtshalve vaststellen of iemand nog tot de doelgroep loonkostensubsidie behoort en de hoogte van de loonwaarde en lKS vaststellen. (P-wet art 10d. punt 5).

 

Hoe kunnen wij controleren of iemand daadwerkelijk tot de doelgroep behoort.

Bij klanten door het uitvoeren van een SUWI check. Bij niet klanten in overleg met je leidinggevende of Jan Knip of je de SUWI check mag uitvoeren.

 

Hoe weet een burger of hij is opgenomen in het doelgroepregister?

Sinds dinsdag 17 november 2015 kunnen burgers via mijnUWV zien of ze zijn opgenomen in het doelgroepregister.

 

Hoe weet de werkgever of iemand tot de doelgroep behoort?

Het doelgroepregister is met ingang van donderdag 5 november 2015 ook opengesteld voor werkgevers. Werkgevers kunnen via het werkgeversportaal aan de hand van een burgerservicenummer zien of een sollicitant of werknemer in het doelgroepregister is opgenomen en meetelt voor de banenafspraak.

 

Hoe weet een werkgever dat zijn medewerker niet meer tot de doelgroep behoort?

Een werkgever weet van zijn medewerkers dat zij niet meer tot de doelgroep afspraakbaan behoren, als hij voor deze medewerkers geen loonkostensubsidie ontvangt, omdat zij een loonwaarde hebben ontwikkeld waardoor zij zonder loonkostensubsidie het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. De werkcoach stelt hem hiervan op de hoogte.

 

Wat gebeurt er als een medewerker uit de doelgroep beter gaat presteren?

Mensen uit de doelgroep blijven meetellen (en blijven opgenomen in het doelgroepregister) zolang zij aan de doelgroepcriteria voldoen. Vanaf het moment dat zij daar niet meer aan voldoen, tellen ze nog twee jaar mee na het jaar dat geconstateerd is dat zij niet meer aan de doelgroepcriteria voldoen.

 

Bemiddeling

Heeft de gemeente zicht op het aantal toewijzingen in het doelgroepregister?

Ja, de gemeenten krijgen op gezette tijden een lijst/overzicht van toekenning tot doelgroepregister. UWV stuurt de individuele toekenning per post naar de gemeenten t.a.v. mevrouw Ten Brink. De gemeente kan via SUWI controleren of een klant is opgenomen in het doelgroepregister (register is eind september 2015 ontsloten).

 

Waar moet de werkgever aan voldoen?

Aan alle wettelijke bepalingen/wetten op arbeidsvlak: ARBO-wetgeving, Flexwet, Werk en zekerheid. Een afspraakbaner krijgen in principe een regulier dienstverband met gelijke rechten en plichten.

 

 

 

 

 

Hebben wij een soort arbeidsovereenkomst die de werkgever kan gebruiken voor een afspraakbaner?

Nee, de werkgever sluit een standaard arbeidsovereenkomst af met de werknemer. Tijdelijk of vast binnen de mogelijkheden die de Wet werk en zekerheid geeft. Er kan geen bepaling worden opgenomen dat als de loonkostensubsidie stopt ook het arbeidscontract afloopt.

 

 

 

 

Welke voorzieningen zijn er voor een klant in het doelgroepregister?

Loonkostensubsidie, max 40 uur begeleiding per jaar door jobcoach, no-riskpolis bij ziekte, aanvullende voorzieningen (scholing, werknemersvoorzieningen).

 

Jobcoaching

Welke vormen van jobcoaching kan worden ingezet?

In het directeurenoverleg is afgesproken zoveel mogelijk eigen jobcoaching aan te bieden, maximaal 40 uur per jaar. Wil een werkgever toch zelf jobcoaching regelen dan kan hij een vergoeding krijgen. De jobcoach moet wel aan de beroepseisen van het UWV voldoen. Vanuit de praktijk komt de vraag naar voren wat te doen met de kleine werkgever die zelf jobcoaching biedt. Voorlopig hebben we het volgende afgesproken:

Als de werkcoach tot de conclusie komt dat interne jobcoaching het beste aansluit bij de werknemer en werkgever kan de werkgever een vergoeding krijgen.

  • Hiervoor moet de werkgever een plan van aanpak jobcoaching indienen ter onderbouwing voor interne jobcoaching (hier gaan we een format voor ontwikkelen).
  • Er moet een arbeidscontract zijn van minimaal een half jaar of een jaar.
  • De vergoeding voor een half jaar bedraagt € 700,00 bij een werkweek van 24 uur of meer, minder werkuren naar rato
  • De vergoeding voor een arbeidscontract van een jaar of voor onbepaalde tijd bedraagt € 1.400,00 bij een werkweek van 24 uur of meer, minder werkuren naar rato
  • Jaarlijks wordt de inzet van jobcoaching opnieuw beoordeeld tijdens de loonwaardemeting.
  • In de communicatie naar de werkgever wordt vermeld dat dit een tijdelijke toezegging is voor een half of één jaar.

 

Er zijn ook werkgevers die zelf een professionele jobcoach in dienst hebben of inhuren. Vanuit de arbeidsmarktregio komt binnenkort een voorstel hoe we dat gaan vergoeden.

 

Ziekte en no-riskpolis

De werkgever heeft bij ziekte een loondoorbetalingsverplichting. Hoe zit dat met de no-riskpolis voor een afspraakbaner?

Als de no-risk-polis van toepassing is (art. 29b ZW) kan de werkgever het ziekengeld in mindering brengen op het te betalen loon. Het ziekengeld bedraagt in het eerste jaar 70% van het ziektewetdagloon. Als de werkgever conform de cao het eerste jaar van ziekte 100% salaris betaalt kan hij een verzoek doen om 100% van het ziektewetdagloon betaald te krijgen. Het tweede jaar van ziekte bedraagt het ziekengeld 70% van het ziektewetdagloon. In het ziektewetdagloon zit niet de pensioenpremie.

 

Heeft bij een afspraakbaner instroom in de WIA gevolgen voor de werkgever?

Wanneer de werknemer ziek blijft en uiteindelijk instroomt in de WIA heeft dit geen gevolgen voor de gedifferentieerde WIA-premie van de werkgever.

 

Wat zijn de gevolgen als een afspraakbaner ziek uit dienst gaat?

Als een werknemer vanuit een afspraakbaan (no-risk-polis is van toepassing) ziek uit dienst gaat heeft dit geen financiële gevolgen voor de werkgever.