«

»

feb 24 2015

MT-verslag Vergadering d.d. 3 februari 2015

Aanwezig: Egberdien ten Brink (voorzitter), Eline Timmer, Egbert Hoving, Jaap Dijkema
en Veronica Van Peet (verslag)
1. Opening
2. Vaststellen agenda 5 e toegevoegd Wajongpilot Arbeidsmarktregio Groningen
3. Verslag d.d. 20 januari 2015 Vastgesteld.
4. Mededelingen
a. 4D’s – wat betekent dat voor ons?
Met de invoering van de decentralisaties van de Jeugdwet, de AWBZ, de Participatiewet in
samenhang met de wet op het Passend Onderwijs wordt de gemeente verantwoordelijk voor
vrijwel de hele maatschappelijke ondersteuning van de inwoners, van jong tot oud.
Onlangs is een bijeenkomst in het kader van de 4D’s geweest bij Werkvoorzieningsschap
Fivelingo waar een aantal medewerkers van het team werk is geweest.
Binnenkort is een bijeenkomst gepland over het tweede deel van de 4 D’s.
b. Vakmanschap – Bouwen aan je vak
Vakmanschap gaat over professionalisering en het streven naar kwaliteitsverbetering. Dat
speelt op drie verschillende niveaus: individueel, organisatie- en beroepsniveau.
In eerste instantie werd besloten een voortraject richting vakmanschap in te gaan uitgevoerd
door de teamleiders. De voortgang:
Team Werk: in week 7 is de teammiddag van het ontvangstteam gepland waarin ingezoomd
wordt op de individuele- en de teamcompetenties. Werkcoaches: zie punt 5c.
Team Inkomen: team inkomen heeft in week 5 een teammiddag gehad. Het onderwerp
vakmanschap is op teamniveau afgerond en heeft onder andere geresulteerd in een werkplan.
Team Administratie; in week 7 is een teammiddag gepland.
Nu het voortraject, vakmanschap op teamniveau, afgesloten is gaan de teamleiders per team
formuleren wat verder voor de teams nodig is in een tijdspad, en dit met elkaar bespreken op
16 februari aanstaande. Dan wordt besloten welke interventie ingekocht kan worden om toe
te werken naar e-portfolio.
c. Wet maatregelen WWB – Participatiewet 2015 – stand van zaken –
Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. De gemeente wordt vanaf die
datum verantwoordelijk voor mensen met arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben.
Deze mensen zitten nu in de WWB (de wet Werk en Bijstand), Wsw (de Wet sociale
werkvoorziening) en mensen met arbeidsvermogen in de Wajong.
Team Inkomen: op dit moment is de grootste extra klus de nieuwe kostendelersnorm
overgangsrecht voor 1 juli 2015. Het is de bedoeling dit samen met de VKB zo breed mogelijk
op te pakken. De extra klussen drukken erg op de formatie omdat ze veel tijd nemen.
Team Werk: het werkproces voor intake 27+ is uitgeschreven, waarin opgenomen een
Poortwachter werk en de zelfindicatie van de klant. Het overdrachtsformulier is hiervoor
aangepast. Dit nieuwe proces gaat vanaf week 7 in werking. Het setje met de bijlagen en het
nieuwe werkproces wordt als mededeling geagendeerd voor het DB van 12 februari aanstaande.
Er wordt door Anita Knollema, Tjalling Smit en Jan Uilhoorn gewerkt een vereenvoudigde vorm van een Plan van aanpak (PvA) voor de 27-ers. Handhaven op basis van wettelijke regels.
d. Fusie ISD Noordoost – Fivelingo
De drie DAL-colleges hebben op 7 oktober jl. besloten om te bouwen aan de realisatie van één organisatie waarin ISD Noordoost en Fivelingo zijn geïntegreerd.
De Gemeenschappelijke Regeling (GR) is opgepakt door Egberdien, samen met Erik Rutte.
5. Bespreekpunten
a. Bestuursrapportage 3e tertaal 2014
De rapportage wordt doorgenomen. Er volgt nog een kleine aanpassing. Besloten wordt de volgende tertaalrapportage in de sporen op te stellen.
De bestuursrapportage wordt aangeleverd voor het DB van 12 februari aanstaande.
b. Managementletter 2014
De managementletter 2014 is de interim-controle voor de ISD Noordoost gedaan in oktober 2014 door Deloitte Accountants BV. De controle is vooral gericht op onderwerpen die van belang zijn voor een goede en betrouwbare jaarverslaggeving, mede rekening houdend met de actuele ontwikkelingen. Het resultaat heeft geleid tot een aantal aanbevelingen c.q. verbeterpunten, welke worden meegenomen in het gesprek tussen de accountant/Egberdien en Egbert op 6 februari aanstaande.
c Onderzoek Master Rina Zwart
Rina Zwart heeft in het kader van de integrale opdracht van Masterclass Social Work Hanzehogeschool een beleidsstuk geschreven voor Tussensprint. Rina heeft daarvoor overleggen van Tussensprint bijgewoond, interviews afgenomen met vier vertegenwoordigers van de participerende organisaties, een jongerenwerkcoach, een beleidsmedewerker van ISD Noordoost en de procesbegeleider van Tussensprint. Dit om inzage te krijgen in de organisaties en de problematiek waar tegen aangelopen wordt met jongeren.
Het beleidsstuk met beleidsadvies wordt verspreid onder de werkcoaches, Karin Harmelink en Roy van Zanten.
Het MT besluit Rina Zwart een verzoek te doen voor een vervolgopdracht Vakmanschap. De inhoud en de precieze opdracht wordt voorbereid.
d. Armoedebeleid en Veerkracht
Uitkomsten onderzoek armoede en veerkracht
Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat van een uitkering leeft. Hoe beleven de betrokken volwassenen het om (langdurig) te moeten rondkomen van weinig geld? Hoe houden ze hun hoofd boven water? Wat kunnen zijzelf en anderen doen om hun situatie te verbeteren? In zes onderzoeksessies gaven in totaal 85 inwoners van de provincie Groningen, die zelf met armoede te kampen hebben, antwoord op deze vragen. ISD noordoost is een van de zes sociale diensten die meegewerkt hebben aan dit onderzoek. Een zeer interessant rapport.

In het kort uitkomsten van het rapport:

  • Er is veel veerkracht bij de deelnemers aan het onderzoek. Ruim de helft voelt zich gelukkig en vier op de tien verwachten over vijf jaar uit de armoede te zijn. Ongeveer een derde voelt zich echt arm.
  • De deelnemers ervaren hun situatie vooral als financieel probleem: ¡¥te weinig geld voor de dagelijkse levensbehoeften¡¦ is verreweg het grootste knelpunt. Schaamte en sociaal isolement spelen wel, maar lang niet voor iedereen.
  • Het functioneren van instanties behoort niet tot de top 5 van knelpunten, maar mocht er extra geld komen voor armoedebestrijding dan willen de deelnemers de helft daarvan besteden om instanties beter te laten werken, namelijk voor (meer) hulp op maat, minder bureaucratie en betere voorlichting.

Over 6 weken komen Jaap en Egbert met een voorstel wat met de uitkomsten gedaan kan worden richting klant, gericht op eigen kracht en respect.

e. Wajongpilot Arbeidsmarktregio Groningen
De arbeidsmarktregio Groningen (inclusief Noord Drenthe) omvat 26 gemeenten, 8 Wsw-bedrijven en het UWV. De arbeidsmarktregio is inmiddels verdeeld in 4 subregio’s: Noord, Centraal en Oost Groningen en Noord Drenthe. Elke subregio kent zijn eigen economische en arbeidsmarktkenmerken, waarbij inmiddels algemeen bekend is dat Noord en Oost een oververtegenwoordiging kennen van (arbeidsbeperkte) werkzoekenden en weinig werkgelegenheid, terwijl in de as en directe omgeving van de stad Groningen en Noord Drenthe de verwachte economische groei plaatsvindt.

Het afgelopen jaar zijn binnen de arbeidsmarktregio Groningen de instrumenten bepaald, die ingezet kunnen worden binnen het op te richten Werkbedrijf Groningen. De instrumenten hebben ten doel werkgevers te ontlasten en arbeidsbeperkte werkzoekenden te ondersteunen in het activeren, begeleiden en matchen naar de afgesproken baanafspraakbanen.

De samenwerking tussen gemeenten, Wsw-bedrijven en UWV per subregio zijn verschillend vormgegeven en in verschillende stadia van samenwerking. Voor Noord Groningen: samenwerking Ability/ISD de Marne en ISD Delfzijl/Appingedam/Fivelingo en UWV. Binnen het directeurenoverleg is besloten om in het kader van de Wajongpilots een aanvraag te doen als gehele arbeidsmarktregio.

Het projectplan heeft als doel de dienstverlening van de Sociale Werkbedrijven per subregio in te zetten om de dienstverlening aan de Wajong doelgroep en de schoolverlatersgroep van het Pro-onderwijs in de bestaande samenwerkingsverbanden verder vorm te geven, door te ontwikkelen, van elkaar te leren en zo nodig en mogelijk te uniformeren. Per subregio een mobiliteits- en/of trainingscentrum/transferpunt in te richten. Op deze manier is het de bedoeling om binnen de arbeidsmarktregio Groningen/werkbedrijf Groningen voor minimaal 40 wajongers trajecten uitzetten met als doel 50% van de gestarte trajecten binnen een periode van een jaar te laten overgaan in een zogenaamde Baanafspraakbaan. In de arbeidsmarktregio Groningen werken diverse organisaties nauw samen met de Pro-scholen in de zogeheten Werkschool. Een goede profielkeuze van de leerling, adequate begeleiding en goede samenwerking in en vanuit de Pro-scholen dient de aansluiting naar Baanafspraakbanen voor deze doelgroep te bevorderen. Een toekomst in een Wsw-baan is immers na 1 januari 2015 niet meer mogelijk.

Het UWV heeft veel deskundigheid opgebouwd met betrekking tot het begeleiden van de schoolverlaters van de Pro-scholen, het Wsw-bedrijf heeft ze de afgelopen jaren een passende werkleerplek geboden. Daarom wil men naast de 40 Wajongers 20 van deze schoolverlaters opnemen in dit project en deze aanvraag.

De route arbeid zou alleen in Stadskanaal uitgezet worden, echter wordt nu gekeken om dit toch ook naar de subregio te halen.

6/8. Personeel

a Het Nationaal Bedrijfsfitness Plan heeft een informatieleaflet uitgegeven over fitnessen bij een fitnesslocatie naar keuze met belastingvoordeel. Deze informatie wordt op de WEI gezet.

b HRM heeft een formatierekenmodel Participatiewet bekeken.
Dit model is gebaseerd op ervaringscijfers en benchmarkgegevens Berenschot. Het is getoetst in de praktijk in samenwerking met de gemeente Apeldoorn. De uitkomst van het rekenmodel betreffen de formatie in fte per procesonderdeel, niet de formatie per functie.

Het model wordt besproken en wordt meegenomen naar werkgroep 8 fusie ISD Noordoost – Fivelingo.

c Ook voor flexibel personeel is een scholingsbudget.
Voor 2015 is dat een bedrag van 500 euro. Dit budget is voor individuele scholing in het kader van de loopbaan. Te denken valt aan congressen, een seminar. Als er geen gebruik van gemaakt wordt van dit individuele budget blijft het bedrag niet staan voor het volgend jaar.

d Maaike Barnard dankt via Eline voor alle aandacht van de collega’s uit de gehele organisatie.

Mirjam Elllens is via Flexexpert per 1 februari begonnen als klantmanager inkomen.

Elise Goudsmit is weer beter.

7. Bespreekpunten volgende vergadering

8. Zie 6.

9. Rondvraag

  • Value onderzoek Hanzehogeschool; het in kaart brengen of en hoe mensen een zinvol bestaan vinden na verlies van werk. Bij iedere aanvraag van 27+ zal op het onderzoek gewezen worden en een envelop meegegeven worden.
  • Veronica, Ilona en Marijke hebben de iBabs bijeenkomst bijgewoond. Tijdens deze bijeenkomst is een iBabs account aangemaakt voor ISD Noordoost. Dit account heeft betrekking op papierloos vergaderen. Veronica gaat de omgeving inrichten en gebruiksklaar maken. Ilona belegt een bijeenkomst waarin een uitleg gegeven wordt aan gebruikers van deze app.
  • Er wordt besloten op vrijdagmiddag geen klanten meer te ontvangen.
  • Van de minor werkcoach bij de Hanzehogeschool is een succesvolle afsluiting geweest.