Noem Alescon, noem uitzendconstructie en bijna iedereen weet waar het over gaat. RTV Noord vroeg onder andere Egberdien naar onze inzet van uitzendcontracten.
Een rechter oordeelde al in december vorig jaar dat Alescon ruim 400 medewerkers moet compenseren voor een onjuiste toepassing van uitzendcontracten. De zaak kwam echter vooral in de publiciteit door betrokkenheid van kamerlid Moorlag. Hij was als directeur medeverantwoordelijk en zou daarom mogelijk niet integer zijn als kamerlid van de voormalige regeringspartij PvdA. De aandacht voor zijn zaak zorgt voor landelijk aandacht van pers en politiek voor dit soort constructies bij SW-bedrijven.
Het is algemeen bekend dat meer SW-bedrijven dit soort constructies gebruiken. Ingegeven door bezuinigingen en de invoering van de Participatiewet (2015). Ook wij maken gebruik van een uitzendcontructie via Jobber Flex. Met dit verschil dat onze contracten anders in elkaar zitten dan die van Alescon. Egberdien legt het uit in het artikel van RTV Noord. De redactie van RTV Noord koos voor een kop waarin onze naam in een adem wordt genoemd met de Moorlagconstructie. Dat is dus niet terecht. SW-brancheorganisatie Cedris kondigde aan te onderzoeken in welke mate en hoe de uitzendconstructie wordt ingezet.
Aandacht voor de ‘Moorlagconstructie’ is vaak negatief van toon: Moorlag is een boef, de constructie is misbruik. De uitspraak van de rechter ondersteunt dat beeld. Vakbonden en bepaalde politieke kringen voeden het negatieve sentiment rondom Moorlag en de gewraakte constructie.
Positief is dat deze zaak hopelijk een licht werpt op de positie van arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt. De inclusieve arbeidsmarkt is immers nog ver weg.
Interview Egberdien door RTV Noord
Lees ook
Leestip
Ga naar http://www.dvhn.nl/archief/
En zoek op: alescon