Op eigen verzoek van Klesch Aluminium Delfzijl spreekt de Rechtbank Groningen vandaag het faillissement van Klesch Aluminium Delfzijl uit. De belangrijkste oorzaak voor dit faillissement is dat de huidige partijen Klesch en Noble niet tot overeenstemming zijn gekomen omtrent de noodzakelijke investeringen om een winstgevende toekomst voor Klesch Aluminium Delfzijl zeker te stellen. Hierdoor is het bedrijf dit jaar in de negatieve cijfers terecht gekomen.
De aangestelde curator bereidt een doorstart voor met behulp van nieuwe investeerders. De marktkansen voor aluminium zijn op dit moment zeer gunstig hetgeen ook betekent dat deze gesprekken door de curator en de lokale direktie met vertrouwen tegemoet worden gezien. In dit kader zal de produktie dan ook voorlopig kunnen worden gecontinueerd.
Er werken 175 man direct en 100 man indirect. Eind 2013 werd Aldel ook al failliet verklaard. Dat leidde, met name door het verlies van honderden arbeidsplaatsen, tot veel protest.
Destijds werd Mobiliteitscentrum Eemsdelta ingericht om ex-Aldellers te begeleiden naar werk.
Genoeg orders
Uiteindelijk werd onder meer met financiële steun van de provincie een doorstart gemaakt. In maart 2015 werd het bedrijf heropend onder de naam Klesch Aluminium. Het vroegere Aldel is toch weer in de problemen gekomen. Volgens de hudige directie ligt dat niet aan de orderportefeuille, die aardig gevuld zou zijn.
Uit op subsidie?
Waarom het Amerikaanse Klesch dan niet wilde investeren, is niet duidelijk. ‘We weten uit het verleden dat Klesch een wonderlijk heerschap is’, vertelt verslaggever Goos de Boer. Na het eerste faillissement werd al gesuggereerd dat Klesch alleen de subsidie van de overheid wilde pakken en dan weer zijn snor zou drukken. Dat verhaal duikt nu heel nadrukkelijk ook weer op.’
De reactie van burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl op de faillissements-aanvraag van Klesch Aluminium Delfzijl:
“Klesch Aluminium Delfzijl, voorheen Aldel, is een bedrijf dat met Delfzijl verweven is en zeer belang-rijk is voor de werkgelegenheid van Delfzijl. We betreuren het dan ook zeer dat het tot een faillisse-mentsaanvraag heeft moeten komen. Onze zorg gaat uit naar de werknemers en hun gezinnen, voor wie weer een onzekere periode aanvangt. We hopen net als de bedrijfsleiding dat er investeerders worden gevonden en een doorstart mogelijk is. We zien het als een gunstig teken dat de productie wordt voortgezet in afwachting van gesprekken met mogelijke investeerders. Wij hebben en houden nauw contact met de bedrijfsleiding hierover.”
Bron Eemskrant RTV Noord gem Delfzijl