«

»

aug 20 2014

Wajong voor en na 10 september 2014

Onderstaand tekst is overgenomen uit een informatiebrief afkomstig van VNG.

Op 1 juli heeft de Eerste Kamer de Participatiewet aangenomen. Graag informeren we u over de consequenties van deze wet voor de burgers in uw gemeente in 2014; al voordat de wet van kracht wordt.

 

Aanvraag Wajong 2014 tot 10 september

Om nog aanspraak te maken op de huidige Wajong (werkregeling) moet een nieuwe aanvraag uiterlijk 10 september 2014 zijn ontvangen door UWV. Aanvragers mogen een aanvraag doen vanaf zes maanden voor hun 18e verjaardag.

 

Wajong ná 10 september

Aanvragen die na 10 september worden ontvangen vallen onder de Wajong 2015 en Participatiewet. Dit omdat in de huidige Wajong een wettelijke termijn van 16 weken geldt vanaf de dag van aanvraag, voordat het recht op Wajong kan ontstaan.

Aanvragen voor de Wajong die in de periode 11 september tot en met 31 december binnenkomen, worden door UWV in behandeling genomen en op de gebruikelijke wijze beoordeeld. De aanvrager krijgt alleen een Wajong-uitkering als hij volgens UWV volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is. Indien dat niet het geval is, kan deze aanvrager worden verwezen naar de gemeente.

 

Nieuwe doelgroep voor gemeente ná 10 september
Vanwege het bovenstaande is het mogelijk dat mensen uit de nieuwe doelgroep jongeren met een arbeidsbeperking al vanaf 11 september een beroep op de gemeente doen, in plaats van bij het UWV. Er is sprake van een overgangsperiode:

  • Jongeren onder de 18 met zelf geschat arbeidsvermogen kunnen bij de gemeente nog geen wwb-aanvraag indienen.
  • Jongeren van 18 jaar en ouder kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning. De Wajong is voor hen geen voorliggende voorziening meer. Voor deze groep gelden de gebruikelijke ondersteuningsinstrumenten van gemeenten. Specifiek aan de Participatiewet verbonden instrumenten, zoals bijvoorbeeld de studietoeslag, kunnen pas vanaf 1 januari 2015 worden ingezet.

 

De VNG heeft berekend dat vanwege deze overgangsperiode er ongeveer 1.700 jongeren extra een beroep zullen doen op de gemeente; daarnaast zijn er ongeveer 2.000 jongeren die in de periode 11 september tot en met 31 december geen beroep kunnen doen op de studietoeslag.

 

Informatievoorziening voor de doelgroep

  • VNG vindt het belangrijk dat de doelgroep goed geïnformeerd is over deze overgangsperiode. UWV heeft op 25 juni jl. een brief naar scholen in het Voortgezet Speciaal onderwijs (VSO) en Praktijkonderwijs (PRO) gestuurd om leerlingen en ouders te kunnen informeren over de wijzigingen en deze overgangsperiode in het bijzonder.
  • Tevens is op uwv.nl een kort bericht geplaatst.
  • Op het Communicatieplatform van de VNG kunnen communicatieprofessionals van de gemeente een standaardtekst vinden over ‘de Wajong en 10 september’ die in communicatie-uitingen kan worden gebruikt.
  • Voor de doelgroep die zich na 10 september bij het UWV meldt, zal aanvullende informatie worden gepubliceerd.
  • Tot slot ontwikkelt VNG samen met het UWV  een folder die met de beschikking van het UWV bij afwijzing voor een Wajong-uitkering kan worden meegestuurd.

 

Waar kunt u op letten?

Hoewel de Participatiewet nog niet van kracht is, kunnen zich mogelijk dus wel al mensen uit de nieuwe doelgroep melden bij uw gemeente waarbij de nieuwe instrumenten (baangarantie, beschut werk en studietoeslag) nog niet inzetbaar zijn. Het is aan de gemeente om te bepalen hoe daarmee om te gaan. VNG acht het raadzaam om werknemers in de uitvoering – intakers, consulenten – te informeren over de mogelijke komst van deze nieuwe doelgroep.

Op de website www.samenvoordeklant.nl staat informatie over de nieuwe doelgroep en een stroomschema dat vanuit verschillende situaties de regelingen weergeeft waar mensen een beroep op kunnen doen. Dit zijn producten bedoeld voor de nieuwe Participatiewet, maar die reeds handzaam kunnen zijn voor uitvoerders in deze overgangsperiode.

 

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Ondersteunings Team Decentralisaties via otd@vng.nl.