Werkwijze en samenwerking in de arbeidsmarktregio Groningen. De notitie beschrijft de ambities waarbinnen de vier subregio’s gezamenlijk werken en komen tot één arbeidsmarktregio Groningen. Zaken wordt via het werkplein in de subregio geregeld en indien nodig kan worden opgeschaald. Overleg gebeurt via MT Noord.
Arbeidsmarktregio
Nederland is ingedeeld in 35 zogenaamde arbeidsmarktregio’s. Eén daarvan is de arbeidsmarktregio Groningen. Deze arbeidsmarktregio bestaat uit de gehele provincie Groningen en de Drentse gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. De centrumgemeente voor de gehele arbeidsmarktregio is Groningen. Gezien de uitgestrektheid van de arbeidsmarktregio Groningen, zijn er vier subregio’s ingericht; Groningen Noord, Groningen Oost, Groningen Centraal en Noord-Drenthe (zie ook ons logo). De centrumgemeenten van de subregio’s zijn Delfzijl, Veendam, Groningen en Assen. Dat betekent dat de rol van centrumgemeente van de arbeidsmarktregio per onderwerp ingevuld kan worden door de vier centrumgemeenten van de subregio’s. Binnen onze arbeidsmarktregio is het uitgangspunt dat de subregio de basis vormt. Zaken worden via het Werkplein in de subregio geregeld als dat kan, en opgeschaald als dat nodig is.
Kenmerken
• Een sterk aanwezige collectieve sector maakt de arbeidsmarktregio minder conjunctuurgevoelig maar wel erg afhankelijk van overheidsbeleid en bezuinigingen en demografische ontwikkelingen. Er is een krimp van de industrie maar kansen in de Eemsdelta (techniek).
• De afgelopen jaren daalde het aantal vacatures in onze arbeidsregio minder dan gemiddeld in Nederland. Bij nieuwe vacatures gaat het om vervangingsvraag en nauwelijks om uitbreiding. De arbeidsmarktregio Groningen kent meer dan elders een seizoengebonden werkloosheid.
• Op dit moment zijn er meer dan 31.000 werkzoekenden, prognose is dat deze nog zal oplopen tot 40.000. 45% heeft geen startkwalificatie. Er is sprake van een ruime arbeidsmarkt voor alle beroepen.