Enige tijd geleden verscheen er op de website van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers een oproep om een workshop te verzorgen op de Praktijkdag van de Programmaraad (Divosa, VNG, UWV en Cedris). Inhoudelijk zou de workshop moeten gaan over wat er gebeurt nadat een klant een indicatie banenafspraak had gekregen van UWV.
Via Tjalling Smit werden wij hier op geattendeerd. Johanneke Broeders en Wim Schouten hebben vervolgens een workshop opgezet. Deze workshop hebben wij gegeven op 31 maart 2016 in hotel Gooiland te Hilversum tijdens de Praktijkdag van de Programmaraad. In deze workshop hebben wij de deelnemers meegenomen in de werkwijze van het project dat Johanneke recent georganiseerd heeft voor kandidaten die een indicatie banenafspraak hebben.
Dit project staat eigenlijk voor de manier waarop wij over het algemeen met onze doelgroep werken, te weten: groepsgewijs met nadruk op de eigen inbreng van de klant, ondersteund door de werkcoach en de werkgeversadviseur.
Tijdens het project is er aandacht voor kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt en contacten met werkgevers.
Conclusies van het project: na de 6 bijeenkomsten (opkomst 100%) hebben er meerdere gesprekken bij potentiële werkgevers plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in 1 proefplaatsing vooruitlopend op een afspraakbaan. Op dit moment lopen er nog diverse acties om de kandidaten onder de aandacht van werkgevers te brengen.
Om de zelfredzaamheid en groepsdynamiek in stand te houden ná de workshops vindt er nog een vervolg plaats in de vorm van terugkeerbijeenkomsten. Daarnaast zullen de kandidaten worden ondersteund door Eiko Boer van het Centrum Neuromotorische Training uit Groningen. Deze ondersteuning is vooral gericht op het omgaan met veranderingen en het beheersen van stress in nieuwe situaties.
Tijdens de workshops op de Praktijkdag ontstond er een levendige communicatie tussen de deelnemers (vertegenwoordigers van onder meer UWV, gemeenten, re-integratiebureaus) onderling en werd er over en weer gesproken over praktijkvoorbeelden, do’s en don’ts, de inrichting van werkprocessen en het belang van pilots, vooral doen en werkenderwijs leren en bijstellen.
Na de workshops bleek dat meerdere deelnemers de informatie en kennisuitwisseling als zeer informatief hebben ervaren. Enkele deelnemers hebben aangegeven contact te willen onderhouden om van onze ervaringen gebruik te kunnen maken.
Wij als workshopleiders hebben de workshops en de daaruit volgende gesprekken ook als geslaagd ervaren.
Aan de hand van de evaluatieformulieren is gebleken dat de workshop door de deelnemers is beoordeeld op een 7,6.