Aan : Kwartiermaker mevr. E. ten Brink
Advies ondernemingsraad ISD Noordoost eerste fase omvormingsplan richting fusie Fivelingo en ISD Noordoost.
Datum : 27 februari 2015
Inleiding :
De Ondernemingsraad van ISD Noordoost heeft het omvormingsplan fase 1 besproken. Onze bevindingen zullen we aan de hand van de aan ons gestelde vragen beantwoorden. De inhoud van het omvormingsplan was ons al in grote lijnen bekend. Hiervoor onze dank. Als Ondernemingsraad kunnen we concluderen dat we door onze WOR-bestuurder (tevens kwartiermaker) goed geïnformeerd zijn over de voorgenomen stappen in het fusieproces tussen ISD Noordoost en het werkvoorzieningsschap Fivelingo.
Vraag 1 :
Kan de Ondernemingsraad zich vinden in het voorgenomen besluit om tot één uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet te komen? Waarin ISD Noordoost, Fivelingo en Jobber ieder hun eigen plek zullen vinden.
Antwoord 1: Ja.
Vraag 2 :
Zijn er belangrijke zaken, die jullie aan de WOR bestuurder willen meegeven, waar vooral aan gedacht moet worden?
Antwoord 2: Ja
Doelstellingen te ambitieus ? :
Op pagina 4 van het omvormingsplan worden de doelstellingen opgesomd die we bij de uitvoering van de nieuw te vormen uitvoeringsorganisatie en de participatiewet willen halen. Deze doelstellingen zijn behoorlijk ambitieus. Ambitieus omdat we te maken hebben met steeds minder financiële middelen. Als ondernemingsraad zien we dat de werkdruk over de gehele organisatie steeds verder toeneemt. Het is een kwestie van tijd dat we hier als organisatie de gevolgen van gaan ondervinden.
Als ISD Noordoost hebben we de afgelopen jaren al behoorlijk gesneden in onze personele bezetting. De ISD kent een formatieomvang van 42,84 FTE. Een zeer lage (personeels)bezetting gelet op de werkzaamheden en de ambities. De formatieomvang wordt bij ISD Noordoost aangevuld met een flexibele schil. Een flexibele schil die meer dan hard nodig is, maar onverlet laat dat we steeds meer werkzaamheden met minder middelen moeten doen.
De uitvoering van de nieuwe participatiewet moet door medewerkers eigen gemaakt worden. Dit kost tijd. Dit betekent niet alleen een verandering van denken, maar ook een verandering in werken. De organisatie en haar medewerkers krijgen te maken met nieuwe doelgroepen, hogere klantenaantallen en een nieuwe organisatie. Daar waar we het moeten doen met steeds minder financiële ruimte. Als ondernemingsraad willen we onze zorg uitspreken t.a.v. de druk die op het personeel wordt gelegd.
Cultuur :
Bij ISD Noordoost werken we in een omgeving waarin we als medewerkers actief betrokken worden
bij de uitvoering van onze werkzaamheden. Deze betrokkenheid in een vroeg stadium, alsmede de stijl van leidinggeven wordt door de medewerkers over het algemeen zeer gewaardeerd. Dit alles is van invloed op de cultuur die we binnen de ISD Noordoost nu hebben. We zouden graag willen dat deze voor de ISD Noordoost kenmerkende cultuur behouden blijft.
Wat wij verder constateren is dat met de vorming van de 8 verschillende projectteams, medewerkers (van zowel ISD Noordoost als Fivelingo) de kans krijgen om mee te denken en mee te praten over de op komst zijnde fusie. Als Ondernemingsraad juichen wij deze projectteams een warm hart toe en kijken wij uit naar de bevindingen van deze projectteams. Bovendien dragen deze projectteams bij aan een eerste kennismaking tussen het personeel van ISD Noordoost en Fivelingo.
Huisvesting / gebouw van Fivelingo :
In het omvormingsplan wordt het duidelijk omschrijven : “het gebouw van Fivelingo drukt zwaar op de begroting”. “Voor 2015 liggen de totale kosten op € 1,5 miljoen euro”. En dan hebben we het nog niet over de totale hypotheeklast van € 6,4 miljoen euro. Er wordt in het omvormingsplan gesproken over het afstoten van het gebouw van Fivelingo. Als ondernemingsraad willen wij vragen om hier als kwartiermaker goed naar te kijken. Samengaan met een nieuwe partner met een dergelijke schuldenlast is naar onze mening vragen om problemen! Bovendien kan het niet zo zijn dat ISD Noordoost en haar medewerkers hier in de toekomst, bij de vorming van 1 uitvoeringsorganisatie, opdraaien voor deze huisvestingslast.
Gevaren personele omvang :
Als Ondernemingsraad hebben wij van onze WOR-bestuurder begrepen dat de fusie geen direct gevolgen heeft voor de omvang van het personeel van ISD Noordoost (zowel vast als flexibel). Echter in de toelichting Informatieverstrekking eerste fase omvormingsplan richting fusie Fivelingo en ISD Noordoost staat duidelijk vermeld dat de fusie wel gevolgen kan hebben voor de personele omvang. Als Ondernemingsraad maken we ons zorgen over deze zinsnede. Wij willen dan ook graag weten of de fusie daadwerkelijk consequenties met zich meebrengt voor de medewerkers van ISD Noordoost. En als dit het geval is welke dit zijn.
10 % bezuinigingen op het uitvoeringsbudget :
De 10 % procent bezuiniging op het uitvoeringsbudget zijn door de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum uitgesteld tot 2016. Echter, de druk blijft. Aan het DB wordt door u als kwartiermaker de vraag gesteld om mee te denken in oplossingen voor het onderscheid tussen inhoudelijke ambities en de beperkte financiële polsstok. Als Ondernemingsraad onderschrijven wij deze vraag volledig. Sterker, het is onze vraag. Wij zijn als Ondernemingsraad van mening dat er niet verder gesneden kan worden op het uitvoeringsbudget. Als ISD Noordoost is de rek er bij het personeel uit. Bovendien kan het niet zo zijn dat een organisatie waar al intensief in gesneden is, naast een fusie, de invoering van de nieuwe participatiewet, nieuwe doelgroepen ook nog te maken krijgt met een extra bezuiniging van 10 % op het uitvoeringsbudget.
Vraag 3 :
Zijn er eventuele bezwaren?
Antwoord 3:
In vraag 2 hebben we proberen te verwoorden waar aandachtspunten liggen. Deze aandachtspunten kunnen bezwaren worden.
Om deze reden hebben we ze nogmaals opgesomd.
- te ambitieuze doelstellingen
- te hoge werkdruk
- balans tussen financiële armslag en inhoudelijke ambities
- Gebouw Fivelingo
- Fusie gevolgen voor personele omvang
- Bezuiniging van 10 % op het uitvoeringsbudget.
Vraag 4 :
Op welke manier wil de ondernemingsraad betrokken worden bij het fusieproces?
Antwoord 4:
Als Ondernemingsraad zijn we tevreden over de mate waarin we door de WOR-bestuurder zijn geïnformeerd over de fusie. We worden gehoord, er is ruimte voor advies en fungeren naar onze mening zeker als klankbord van en voor de organisatie. Gelet op de samenstelling van de Ondernemingsraad kiezen we gericht voor die de onderwerpen waarvan wij van mening zijn dat wij van waarde kunnen zijn. Onderwerpen waarin wij over willen adviseren zijn : Arbeidsplaatsen, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen, arbeidsinhoud en organisatie.
Vraag 5 :
Zijn er nog aandachtsgebieden die de ondernemingsraad de WOR bestuurder specifiek wil meegeven voor het fusieproces?
Antwoord 5:
Zie vragen 2 en 3.
Vraag 6 :
Wil de ondernemingsraad wellicht externe ondersteuning inhuren?
Antwoord 6:
In december 2014 heeft de Ondernemingsraad een cursus gevolgd bij de Academie van Medezeggenschap. Deze cursus werd gegeven door Vincent Dijs. Doel van de cursus was de Ondernemingsraad voor te bereiden op de fusie. De Ondernemingsraad zal wellicht in de toekomst wederom externe ondersteuning bij bv. de Academie voor Medezeggenschap inhuren.
Vraag 7 :
Willen beide ondernemingsraden samen een BOR vormen?
Antwoord 7:
Een afvaardiging van onze Ondernemingsraad heeft enkele malen gesproken met de Ondernemingsraad van Fivelingo. De gesprekken waren informeel en zijn als zeer constructief ervaren. Wij hebben als Ondernemingsraad daarom besloten om niet direct een BOR te vormen. We kiezen eerst voor de huidige aanpak. Wel is het gebruikelijk om bij een fusie als deze een BOR te vormen. Ook wij zullen deze stap zetten, maar dan in de fase wanneer tot de feitelijke implementatie wordt overgegaan. (bij deze vraag geven wij ons standpunt… en benoemen we niet het standpunt van Fivelingo)
Met vriendelijke groet,
De ondernemingsraad van ISD Noordoost.