Vluchtelingen integreren het best door te participeren in de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe online platform Refugee Talent Hub. Op dit platform, dat vrijdag live ging, kunnen vluchtelingen hun cv’s uploaden en bedrijven hun aanbod aan werk- en stageplekken aangeven.
In eerste instantie moet het platform vluchtelingen met asielstatus, voldoende beheersing van het Nederlands of Engels en een opvallend cv de mogelijkheid geven om ervaring op te doen in het Nederlandse bedrijfsleven. Op de lange termijn moet dit leiden tot hogere arbeidsparticipatie. Nu nog heeft slechts 50% van de vluchtelingen na vijf jaar werk.
Bij de opening werden trots de eerste partners gepresenteerd: een twintigtal grote bedrijven, waaronder Accenture, Heineken, Ahold, AkzoNobel, C&A en NS, doet al mee. Het aantal plekken dat zij beschikbaar stellen, verschilt sterk per bedrijf en staat nog niet vast. Vooralsnog gaat het om hoogstens enkele tientallen per bedrijf.
De opening van de Refugee Talent Hub
Tegelijkertijd telt Nederland ongeveer 20.000 werkzoekende vluchtelingen. Om echt een verschil te maken moet het platform dus flink uitbreiden. ‘We wilden eerst een snelle start maken met enkele grote bedrijven. Nu is het tijd voor opschaling en moet de stap naar het mkb gemaakt worden’, vertelt Nynke Jansen, bestuurslid van de Refugee Talent Hub en HR-directeur bij partner Arcadis.
Moeilijk vervulbare vacatures
Om het mkb te overtuigen om zich aan te sluiten zal de Refugee Talent Hub ook beter duidelijk moeten maken wat de voordelen zijn voor bedrijven die zich sterk maken voor vluchtelingen. Dat onderkent ook Jansen, die daarom wil gaan inventariseren welke sectoren te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures. Vluchtelingen kunnen een uitkomst bieden in de ICT en elektrotechniek, maar ook de zorg en hospitality.
De huidige partners willen laten zien dat zij het maatschappelijke vraagstuk van werkloosheid onder vluchtelingen serieus nemen, ook al leidt dat niet meteen tot vaste banen. ‘Het bedrijfsleven staat hier niet per se zakelijk in,’ beaamt Arnoud Verdoorn, HR-directeur van AkzoNobel en bestuurslid van de Refugee Talent Hub.
De bekende bedrijven kunnen zich dat veroorloven: maatschappelijk ondernemen is hun niet vreemd en er is budget voor. Gevraagd naar hun motivatie voor deelname, steken zowel Ahold als Heineken een betoog af over ‘midden in de samenleving’ staan. ‘Sociale contacten, plezier en gastvrijheid zitten Heineken in het DNA’, volgens PR-manager John-Paul Schuirink.
Vaste banen
Deze bedrijven bieden vluchtelingen stages en tijdelijke werkplekken. Zo kunnen 20 vluchtelingen bij Albert Heijn 7 maanden meedraaien in de winkels en distributiecentra. ‘De insteek is dat de plekken daarna weer vrij komen voor nieuwe vluchtelingen. Het is niet uitgesloten dat een vluchteling in dienst blijft, maar’, vertelt een woordvoerder, ‘dat is niet het doel.’
‘Vastheid van banen is nu ook niet mijn prioriteit’, vertelt de directeur van de Refugee Talent Hub, Paul Mbikayi. ‘Bedrijven moeten eerst kennismaken met vluchtelingen, daarna kunnen ze een bewuste keuze maken over vluchtelingen als vaste werknemers.’ Janse sluit zich hier bij aan: ‘als de samenwerking bevalt is de intentie wel dat een nieuwe werknemer blijft.’
Mbikayi, zelf ooit een vluchteling, begrijpt ook waarom bedrijven terughoudend zijn. ‘Vluchtelingen brengen onrust en disruptie mee, en dat wordt vaak als negatief ervaren.’ Toch zijn er al bedrijven die dat nu al anders zien. ‘Vluchtelingen zorgen voor een frisse blik en diversiteit op de werkvloer’, laat een woordvoerder van spoorbedrijf NS weten. Bij de NS zijn sinds vorig jaar op verschillende niveaus in de organisatie tien vluchtelingen aangenomen. Twee van hen hebben een vaste aanstelling gekregen.
FD011116